UTVALDA PRODUKTER

Kikarsikte

När du gillar jakt vet du hur viktigt det är att ha rätt vapen och rätt tillbehör för bästa resultat. Här måste du ha rätt ammunition samt låsbart säkerhetsskåp för förvaring av både vapen och ammunition. Efter det finns den stora vikten av att ha rätt kikarsikte i olika lägen.

Faktum är att det finns många olika kikarsikten på marknaden. De finns anpassade för olika användningsområden. Vissa passar bättre på natten, medan de också finns i en rad olika prisklasser. Med anledning av det är det viktigt att välja rätt kikarsikte, då du vill ha lägsta kostnad med bästa resultat.

Här hittar du allt om kikarsikten, hur de fungerar och vad du ska tänka på när du väljer kikarsikte för ett visst vapen och användningsområde.

Så fungerar ett kikarsikte

För olika vapen finns det olika sikten att välja. Faktum är att alla vapen alltid kommer med ett sikte. Här handlar det bara om att det är ett enkelt sikte och korn. Det är det mest primitiva sikte som finns, vilket består av en tvärställt list.

Är det då så att du ska utöva precisionsskytte eller vara med i ett jaktlag, behöver du lite mer. I det fallet behöver du något som vi kallar för ett kikarsikte. I det fallet talar vi om något som kan ställas in och balanseras för att du ska kunna pricka rätt på längre avstånd.

Ett sådant sikte fungerar också som en kikare med ett hårkors, där du ser ditt mål på närmare håll och på så sätt lättare kan peka vapnet i rätt riktning. Vilket sikte du ska välja för ditt vapen beror helt och hållet på vad du ska göra. De populäraste tillbehören till ett jaktvapen är just kikarsikten och ljuddämpare. Ljuddämpare används också mycket frekvent inom diverse jaktförhållanden.

Fakta om kikarsikten

Här ska vi ta upp lite kort information om fästen, prestanda och beteckningar för moderna kikarsikten. Något som är mycket vanligt för luftgevär och finkalibriga vapen, är att det finns en skena för montage av kikarsikten. Det finns då olika bredd på skenorna, vilket gör att du måste välja ett sikte som passar ditt vapen.

De vanligaste dimensionerna är:

  • 11 mm
  • 20 mm

När kikarsikten monteras på skenorna använder du ringar i passande storlek för att stadigt förankra ditt kikarsikte på ditt vapen.

När det gäller vapen av högre kaliber kommer de med gängade hål där något vid namn klackar monteras. Med andra ord använder du där kraftigare skenor av typ Weaver eller Picatinny modell.

När det gäller prestanda och beteckningar har det att göra med objektivdiameter och förstoring. Som ett exempel på det finns exempelvis en vanlig beteckning för prickskyttar. Det är 10×40 som då står för en objektivdiameter på 40 mm och en förstoring upp till 10 gånger.

Vissa kikarsikten har ställbar förstoring, vilket då kan betecknas som 4-12×50. Här betyder det då att du kan ställa in den förstoring du önskar mellan 4-12 gånger. 50 mm är det som beskriver diameter på objektivet.

Fast förstoring finns normalt i 2, 4, 6, 8 och 10 gånger. Det medan de vanligaste ställbara förstoringarna är 3-9 eller 4-12 gånger. När det gäller diameter på objektivet finns som standard 20, 32, 40, 44, 50 och 56 mm.

Viktigt om förstoring och objektiv

För att få bästa resultat vid valet av kikarsikten för olika vapen och det du ska utföra med dem, måste du veta hur olika objektiv i förhållande till förstoring fungerar. Rent generellt gäller kraftig förstoring på långa skjutavstånd. Det medan du väljer mindre förstoring vid kortare avstånd.

När det gäller objektivet kommer valet av en större diameter ge ett större ljusinsläpp samt bredda synfältet. Här finns det då något som vi kallar utgångspupill. Här handlar det då om något som talar om vilken förstoring som blir bäst vid valet av en viss diameter på siktets objektiv.

Vi utgår från att ögats pupill är 7 mm. Är det då så att du väljer ett sikte med en objektivdiameter på 44 mm gör beräkningen 44/7 ett resultat av 6,28. Med det sagt blir en förstoring på 6 gånger ett relativt optimalt val.

Allt det baserar vi på att om utgångspupill jämfört med ögats pupill har samma diameter, ger det bästa behållning av ljusinsläppet från ett objektiv.

Kikarsikte luftgevär

Att välja rätt sikte till ditt nya luftgevär är precis lika viktigt som till alla andra vapen. Här gör många misstaget att montera sina gamla kikarsikten på ett nytt luftgevär. Resultatet av det brukar aldrig bli optimalt. Givetvis handlar det helt och hållet om hur bra resultat du behöver och vad du ska använda ditt luftgevär till.

Anledningen till att kikarsikten från krutvapen ger ett mediokert resultat är att de många gånger är parallaxjusterade för 100 meter. I klartext betyder det att kikarsiktet ger bäst resultat och minsta avvikelser på ett avstånd av 100 meter. Det under förutsättning att ögat inte hamnar exakt bakom siktets okular.

På så sätt kommer skytte på kortare avstånd att resultera i ett parallaxfel, vilket i sin tur leder till grova skottavvikelser vid skytte på små mål.

Med anledning av det ska du alltid fundera på att investera i ett kikarsikte tillverkat för just luftvapen. Resultatet av det brukar bli att du får ett sikte med möjlighet att justera parallaxen ned till avstånd på bara 10 meter.

Termiskt kikarsikte

När det gäller termiska kikarsikten handlar det om värme och rörelse, vilket gör att de lämpar sig mycket bra nattetid. Termiska kikarsikten är också de vi kallar värmesikten. Helt enkelt skapar termiska kikarsikten en bild som baseras på hur mycket värme som utsöndras i bilden.

På så sätt kan du som väljer ett termiskt kikarsikte se ett starkt ljus på de platser det utsöndras mycket värme, medan omgivningen inte alls ger något sken i siktet. Som ett resultat av det kommer valet av ett termiskt sikte, som detekterar värme istället för ljus se i kolsvarta miljöer.

Med anledning av det blir ett termiskt kikarsikte det bästa valet i kolsvarta miljöer i jämförelse med valet av night vision. Det beror på att night vision alltid behöver en ljuskälla som kan förstärkas, vilket inte termiska kikarsikten kräver.

Att tänka på är dock att kolsvarta miljöer också kan skapa en fara. Vid bruk av termiska kikarsikten är det därför mycket viktigt att veta var alla andra i jaktlaget befinner sig. Det med anledning av att siktet också reagerar på mänsklig utsöndring av värme.

Belyst kikarsikte

Beroende på om du jagar i dagsljus eller skymning, behöver siktet på ditt vapen ha olika egenskaper. När sanningen ska fram brukar också de som jagar göra det både på dag och nattetid. På så sätt har du som jägare ett behov av ett kikarsikte som klarar alla förhållanden.

På senare tid har det blivit mycket populärt med tunnare riktmedel i kombination med belysning i korset. Direkt är det då belysta kikarsikten vi talar om. Precis som med termiska sikten handlar det även här om ett sikte för mörkerjägaren.

Dock har det också visat sig under den senaste tiden att också kikarsikten med lågförstorande kapacitet med belysta riktmedel blivit allt vanligare. De kallar vi för drevjaktssikten.

Belysta kikarsikten kan ses som en mycket bra kombination av konventionella sikten och rödpunktssikten. Något som ofta leder till att en tränad skytt får möjligheter att avfyra snabba skott. Helt olikt den mycket kända ”tyska ettan” som idag hittar på kikarsikte rea.

Kikarsikte med avståndsmätare

För dig som vill ha det allra senaste och mest moderna finns idag kikarsikten med avståndsmätare. Här hör du direkt på namnet att det handlar om en extra funktion i ditt riktmedel. Med andra ord kommer du hitta massor med olika modeller för dig som vill ha ett nytt modernt kikarsikte med avståndsmätare.

Vare sig du vill ha information om kikarsikten för mörkerjakt eller under ljusa förhållanden finns modeller med avståndsmätare. För dig som tidigare använt en separat avståndsmätare kommer det bli en mycket positiv upplevelse.

Anledningen till det är att den teknik som de använder i kikarsikten med avståndsmätare fungerar mer exakt än hos separata mätare. Vad som kan vara negativt är att du får betala några kronor mer. Dock får du ytterligare en funktion i ditt sikte, vilket faktiskt kan göra dig till en bättre skytt.

Swarovski kikarsikte

När du vill ha det bästa av det bästa. När Mercedes är bättre än BMW. Ja, då är du en av de som gillar sikten på dina vapen som bär namnet Swarovski. Här handlar det också om ett märke som är känt för glittrande smycken. Då är det lätta att låta ett Swarovski kikarsikte bli din diamant i sikten på ditt nästa byte.

Här handlar det om ett erkänt företag som lanserades redan 1935. Sedan dess har de erövrat världen genom att alltid leverera optisk utrustning av bästa klass. Förutom att de är världsledande när det handlar om optiska produkter och precision med lång räckvidd, använder de sig också alltid av senaste teknik i sina kikarsikten.

När du väljer bland kikarsikten från Swarowski garanterar det följande:

  • Du får ett sikte med en naturtrogen färgåtergivning.
  • Knivskarpa bilder med hög kontrastrikedom.
  • Ett precisionsverktyg som är enkelt och lätt att hålla rent.
  • Du får ett sikte med rejäl konstruktion som tål kraftiga påfrestningar.

Det bästa med allt är att Swarovski erbjuder ett sortiment av kikarsikten som passar alla plånböcker. Precis som vanligt gäller att du som vill betala lite mer, alltid får det bästa resultatet.

Leupold kikarsikte

Vid sidan av Swarovski finns alltid välkända leupold kikarsikten. Faktum är att de har ännu längre erfarenhet av att tillverka sikten, då företaget grundades 1907 i Portland, USA. Sedan dess har de byggt upp en mycket välkänd och erkänd tillverkning av högsta kvalitet rörande precisionsverktyg och optiska instrument.

De överlevde första världskriget, för att sedan stå inför den ekonomiska krisen som följde. Efter attsedan andra världskriget dragit förbi, koncentrerade dig sig allt mer på att tillverka just optiska instrument med hög precision för jakt och sport.

Det har då lett till att de idag inte ligger långt efter Swarovski i kvalitet. Dock en bit efter, men i gengäld finner du mycket bättre priser vilket passar många jägares plånbok bättre. Helt enkelt kan du med gott mod välja ett bra Leupold kikarsikte för jakt både dag och nattetid.

Populärt med kikarsikte 22LR

Här handlar det egentligen inte alls om ett kikarsikte som går under benämningen 22LR. Istället gäller det typen och den kaliber på vapen som används vid jakt. Vapen för jakt som benämns 22LR är vanligtvis studsare.

Vad det då handlar om är populära kikarsikten som passar till vapen 22LR. I det här fallet finns det olika alternativ. Det finns kikarsikte 22LR som bara är avsedda för vapnet. Vid sidan av det finns de kikarsikten som passar 22LR men som även kan användas till exempelvis luftvapen.

I och med att det handlar om ett populärt vapen och kikarsikte, betyder det att modeller finns från de flesta tillverkare. På så sätt kan du som söker bland kikarsikten för 22LR alltid finna en kvalitet och ett pris som passar dig och din plånbok.

Sammanfattning kikarsikten

Vi har på den här sidan behandlat olika typer av kikarsikten och även beskrivit vad du ska tänka på vid köp. Det viktigaste du har att tänka på är att du köper ett kikarsikte av hög kvalitet, vilket alltid leder till bästa resultat.

Utöver det ska du också se till att välja ett sikte med rätt storlek på objektiv respektive förstoring. Det för att få bästa ljus och anpassa utgångspupillen till ögats pupill. Hittar du sedan ett bra kikarsikte med alla egenskapet du behöver med hög kvalitet till ett bra pris. Ja, då är det ett optimalt val för dig och ditt vapen.

Vanliga frågor och svar

Vilket kikarsikte blir bäst för mitt vapen?

Utan att veta vilket vapen och vad du ska använda ditt vapen till, är det omöjligt att välja bästa sikte till ditt vapen. Om du inte har tillräckliga kunskaper att välja kikarsikten, ska du alltid fråga den köper ditt sikte från.

Kan jag använda ett sikte med belysning dagtid?

Ja, det går alldeles utmärkt att använda belysta kikarsikten dagtid. Här finns en funktion som gör att du kan välja att slå på eller av belysningen vid behov.

Fungerar kikarsikten med night vision i kolsvarta miljöer?

Nej, de behöver en mindre ljuskälla de kan förstärka för att fungera i mörka miljöer. Om du ska jaga i kolsvarta miljöer rekommenderas istället termiska kikarsikten, som ger utslag på värme istället för ljus.

Hur mycket kostar kikarsikten?

Hur mycket ett kikarsikte kostar är helt upp till hur mycket du vill betala för din hobby eller yrke. Det finns de du kan köpa för under tusenlappen, medan det också finns kikarsikten för tiotusentals kronor.